Καταστατικό Ιδρύσεως του σχολείου

image

1949

Κανονισμός

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ¨ΧΑΪΡΙΓΕ¨ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

1. Οι καθηγητές που ασκούν καθήκοντα εκπαιδευτικού στο Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγέ, δεν μπορούν να εγκαταλείπουν τα νόμιμα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας.

2. Είναι καθήκον τους να δώσουν προσοχή στην διατήρηση της  τάξης  τόσο του κεντρικού κτιρίου (Ιεροσπουδαστήριο Σοχταλάρ) όσο και των παραρτημάτων  του (Ιεροσπουδαστήριο Γενί Τζαμί, Ιεροσπουδαστήριο Τέκκε, Ιεροσπουδαστήριο Καγιαλί).

3. Οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου δεν επιτρέπεται να απουσιάζουν  αδικαιολόγητα, από τις  τάξεις στις ώρες μαθημάτων.

4. Ο μαθητής του Ιεροσπουδαστηρίου είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται με σεβασμό και υπόληψη προς τους καθηγητές του οπουδήποτε και αν βρίσκεται, να ακούει τις συμβουλές  και παραινέσεις  των,  και να τους έχει συνέχεια παράδειγμα προς μίμηση  .

5. Ο  μαθητής ο οποίος θα λείψει δικαιολογημένα από τα μαθήματα, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τους καθηγητές η από τον διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου.   

6. Εάν ο μαθητής  πρέπει να απουσιάζει για κάποιο λόγο από τα μαθήματα, εκείνη την ημέρα, ο γονέας ή ο κηδεμόνας του μαθητή θα πρέπει να ενημερώσει τους καθηγητές  ή τον διευθυντή του σχολείου γραπτώς  ή προφορικώς.

7. Ένας μαθητής που δεν παρευρίσκεται στο Ιεροσπουδαστήριο  για δεκαπέντε ημέρες χωρίς να ενημερώσει  τον διευθυντή  του σχολείου η τους εκπαιδευτικούς,  θεωρείται ότι έχει εγκαταλείψει το Ιεροσπουδαστήριο  με τη δική του επιθυμία και το όνομά του διαγράφεται από τα μητρώα των μαθητών. Ωστόσο, ο γονέας ή ο κηδεμόνας του μαθητή θα πρέπει να ενημερωθεί από τον διευθυντή εντός δέκα ημερών.

8. Όταν χτυπάει το κουδούνι, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν αμέσως στις  αίθουσες και  να περιμένουν τον δάσκαλο. Όταν ο δάσκαλος μπαίνει και βγαίνει στην τάξη, πρέπει να σηκώνονται όρθιοι προς ένδειξη σεβασμού , και να κάθονται φρόνιμα στις τάξεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

9. Κατά τη διάρκεια της  παράδοσης  των μαθημάτων οι μαθητές πρέπει να παρακολουθούν τον καθηγητή με ιδιαίτερη προσοχή, και δεν επιτρέπεται να ασχολούνται με άλλες εργασίες. Μπορούν να κρατούν σημειώσεις με την άδεια του καθηγητή. Σε κάθε περίπτωση, ο  μαθητής πρέπει να ακούει και να τηρεί  τις συμβουλές του καθηγητή.

10 Ο μαθητής του Ιεροσπουδαστηρίου πρέπει να διατηρεί καθαρό το κρεβάτι του, τα ρούχα, τα βιβλία και τα τετράδια του. Κάθε Πέμπτη, μετά τη λήξη των μαθημάτων είναι απαραίτητος  ο έλεγχος  καθαριότητας από τους εκπαιδευτικούς.

11. Ο μαθητής δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να συμπεριφέρεται ανήθικα προς τον συμμαθητή του.  Γενικός οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν  κάθε  πράξη που μπορεί να θίξει τη φιλία μεταξύ τους  και να τους διασύρει μέσα στη κοινωνία.

12. Ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να εκτελεί την πεντάκις προσευχή στο τζαμί. Η απουσία του από τις προσευχές, θεωρείται και απουσία από τα μαθήματα και η συνέχιση της απουσίας του οδηγεί μέχρι και στην αποβολή του από το Ιεροσπουδαστήριο.

13. Ο μαθητής πρέπει να αποφεύγει την κάθε είδος πρόκλησης ζημιάς στο κεντρικό κτίριο και στα παραρτήματα, και σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε ζημιάς είναι υποχρεωμένος μα την αποζημίωση της. Η εσκεμμένη πρόκληση ζημιάς επιφέρει και την τιμωρία της  από τον διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου. Η πρόκληση ζημιάς στα προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών του αντιμετωπίζεται  με τον παρόμοιο τρόπο.

14. Δεν επιτρέπεται στον μαθητή να έλθει σε φιλονικία με τους ανώτερους του.

15. Δεν επιτρέπεται στον μαθητή να περιπλανιέται άσκοπα στους δρόμους, να παίζει χαρτιά, τζόγο,  να πηγαίνει στα καφενεία και σε χώρους όπως κινηματογράφος ,θέατρα και να κάνει πολιτικές συζητήσεις.

16. Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να κυκλοφορούν έξω, μετά την ώρα έξι το απόγευμα κατά το χειμώνα,  και μετά την ώρα  εννέα  το απόγευμα το καλοκαίρι.

17. Εκτός από τον μαθητή Ιεροσπουδαστηρίου, δεν επιτρέπεται  σε κανένα άλλο άτομο, δηλαδή σε γονείς και σε φίλους του μαθητή, να διανυκτερεύσουν  στο χώρο του Ιεροσπουδαστηρίου.

18. Δεν επιτρέπεται σε εξωσχολικά άτομα να κρατούν τον μαθητή απασχολημένο μέρα ή νύχτα χωρίς να υπάρχει σημαντική δουλειά. Διαφορετικά, θα θεωρηθεί υπεύθυνος ο μαθητής.

19. Οι μαθητές θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος κάθε τριμήνου. Ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τα μαθήματα κανονικά από την αρχή της σχολικής  χρονιάς δηλαδή από της 15 Σεπτεμβρίου.  Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται προαγωγικές εξετάσεις. Ο μαθητής ο οποίος συγκεντρώνει καλό βαθμό προάγεται στην επόμενη τάξη και ο μαθητής που αποτυγχάνει μένει στην ίδια τάξη.

20. Μαθητής που δεν μπορεί να συμμετέχει  στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου λόγω ασθένειας ή για οποιονδήποτε άλλο δικαιολογημένο λόγο, θα εξεταστεί από τους καθηγητές στα τα ίδια μαθήματα από την 5η έως τη 10η ημέρα του Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ηθική την γενική συμπεριφορά και την διαγωγή του μαθητή κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.

21. Κανένας μαθητής  δεν μπορεί να ζητήσει την αλλαγή ή την κατάργηση του καταστατικού του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγέ.

22. Ο μαθητής ο οποίος δεν τηρεί κάποιον από τους όρους του κανονισμού, την πρώτη φορά νουθετείται από τον δάσκαλο, στη δεύτερη του γίνεται επίπληξη όταν είναι μόνος του, την τρίτη φορά του γίνεται επίπληξη μπροστά στον διευθυντή και τους καθηγητές, στην τέταρτη φορά μπροστά στους συμμαθητές του ενώ στην τελευταία φορά αποβάλλεται και διαγράφεται από το Ιεροσπουδαστήριο.   

Το παρόν καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας εγκρίνονται από την Σχολική Εφορεία του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγέ και από τον Μουφτή Κομοτηνής.